💜 Ce sunt uleiurile esentiale si de ce sunt eficiente?
Sunt lichide volatile, pure, extrase din plante (seminte, scoarta, frunze, tulpina, flori, fructe) fie prin distilare, fie prin presare la rece (citricele). Ceea ce determina puritatea unui ulei si valoarea lui terapeutica este componenta chimica.
Aceasta poate fi afectata de o serie de factori: partea plantei din care a fost extras uleiul, solul, ingrasamintele (daca se folosesc sau nu si de care), regiunea geografica, clima, altitudinea, anotimpul in care s-a facut recoltarea, metoda de recoltare si procesul de distilare.
De exemplu Cimbrul produce doua chemotipuri diferite in functie de conditiile de crestere, clima si altitudine. Cantitatea de timol continuta depinde de perioada in care uleiul este distilat. Daca este distilat in toiul verii sau pe la finele toamnei pot exista nivele mai crescute de carvacrol ceea ce face ca uleiul sa fie mai iritant cand e aplicat local, pe piele.
💜 De ce e greu de obtinut un ulei esential pur cu grad terapeutic?
Pentru a produce astfel de uleiuri pure este necesara o cantitate uriasa de plante, cateva sute, chiar mii de kg pentru un litru de ulei. De exemplu 1 litru de ulei Melissa costa cateva mii de dolari, pentru ca sunt necesare cam 6 tone de planta pentru a obtine acest litru de ulei.
Uleiurile esențiale constituie sistemul regenerant, de protectie si imunitar al plantei.
Ele au molecule foarte mici (micromolecule) si sunt liposolubile de aceea se absorb rapid de piele. Deasemenea aceste calitati permit uleiurilor esentiale sa traverseze membrana celulara (lipofilica deasemenea) patrunzand intracelular chiar in cazurile in care membrana si-a pierdut elasticitatea din cauza procesului oxidativ (de imbatranire). De fapt uleiurile esentiale au capacitatea de a afecta toate celulele organismului la 20 de minute dupa aplicarea locală si apoi vor fi metabolizate ca orice alt nutrient. Nu se acumuleaza in tesuturi.
💜 Ce proprietati au uleiurile esentiale?
- Uleiurile esentiale sunt antioxidanti puternici.
- Ele sprijinina simultan sistemul imunitar al organismului, iar unele uleiuri esentiale au un rol important in detoxifiere.
- De exemplu uleiul de Rozmarin amplifica activitatea enzimatica a ficatului, organul cu rol principal in detoxifiere, iar uleiul de Grapefruit poate ajuta ficatul sa curete corpul de toxine si sa activeze sistemul limfatic.
- Uleiurile esentiale sunt volatile si aromatice.
- Cand sunt difuzate (sub forma de aburi, la rece) – activitatea antibicrobiana este amplificata chiar la unele (ex Menta) decat atunci cand sunt folosite in forma lor lichida. Acest efect se datoreaza faptului ca uleiurile sub forma de vapori se combina cu ionii negativi pentru o actiune de purificare si dezinfectare a aerului. In plus, difuzate, ele vor avea efect si in distrugerea mirosurilor neplacute din casa – ne vom bucura asadar de un miros proaspat, frumos, obtinut natural.
💜 Cum se extrag uleiurile esentiale?
- Distilarea prin aburi: aburii calzi se vor amesteca cu plantele, uleiurile esentiale vor fi extrase din saculetii microscopici in care sunt din cauza temperaturii si presiunii controlate, si pentru ca nu se amesteca cu apa, dupa racire se vor separa (se foloseste un condensor). Dupa care hidrosolul si uleiurile se colecteaza separat, in reciepiente separate.
- Presarea la rece – este metoda folosita indeosebi pentru citrice. Se va aplica presiune mecanica pentru a extrage uleiul din coaja.
💜 Uleiurile esentiale sunt folosite in:
- Sanatate – pentru a sprijini organismul in procesul de autovindecare.
- Cosmetica – pot inlocui aproape toate produsele folosite in ingrijirea personala: creme, lotiuni, pasta de dinti, sampon etc.
- Gospodarie – ca produse de curatenie.
- Bucatarie, la gatit.
*Foto credit Freepik