💜 Moduri de folosire

1. Aromatic / Difuzat

(Ebook aici) Difuzarea este una dintre cele mai simple metode de utilizare aromatica a uleiurilor esențiale. Difuzoarele ideale sunt cele care folosesc aer rece sau apa (detalii despre ele aici). Cu toate acestea, folosirea de uleiuri esentiale in scop aromatic nu necesita obligatoriu dispozitive de difuzare speciale. Poti aplica cateva picaturi de ulei esential in palma si sa inspiri profund.

Utilizarile aromatice suplimentare ale uleiurilor esentiale includ:

  • Aplicarea uleiului pe un tampon de vata si plasarea tamponul in dreptul grilelor de ventilatie din masină, in sifonier, in geanta de sport.
  • Combinarea uleiurilor cu apa (si FCO, miere sau sare epsom) intr-un recipient cu pulverizator pentru a pulveriza pe mobila, covor sau cearceafuri
  • Adaugarea de ulei la rufe atunci cand le speli sau pe servetelele parfumate din uscator
  • Utilizarea in produsele de curatare a suprafetelor de uz casnic

2. Topic / pe piele

(Ebook aici) Utilizarea topica este o metoda foarte eficienta de aplicare a uleiurilor esentiale. Deoarece uleiurile esențiale au mase moleculare reduse si sunt solubile in lipide, patrund usor in piele. Dupa ce sunt absorbite, raman in zona unde au fost aplicate, oferind beneficii locale.

Desi uleiurile esentiale se absorb rapid, exista numeroase modalitati prin care se poate spori absorbtia. Folosind un masaj usor, se va intensifica circulatia sangvina in zona de aplicare, imbunatatind astfel si distributia in restul corpului. Utilizarea unui ulei caraus poate spori, de asemenea, absorbtia, in special, la nivelul pielii uscate sau descuamate, deoarece contribuie la hidratarea pielii si incetineste evaporarea uleiului.

Pentru a reduce probabilitatea aparitiei sensibilizarii cutanate, in special la nivelul pielii tinere sau sensibile, se recomanda utilizarea unui ulei purtator (precum FCO uleiul de cocos fractionat) pentru a dilua uleiurile mai potente ori atunci cand se testeaza un ulei pentru prima data. Raportul de diluare recomandat este de obicei o picatura de ulei esential la trei picaturi de ulei purtator.

Se recomanda intotdeauna utilizarea mai multor doze mici pe parcursul zilei decat o singura doza mare. Incepe cu cea mai mica doza posibila (1-2 picaturi). O doza tipica poate fi repetata la fiecare 4-6 ore, dupa caz. Deoarece fiecare persoana este unica, doza va varia de la o persoana la alta in functie de conformatie, varsta si starea generala de sanatate.

💜 Zonele benefice în care poti aplica uleiuri esentiale

  • Gat
  • Frunte si tample
  • Torace si abdomen
  • Brate, picioare, talpi

💜 Alte metode eficiente de aplicare topica

  • Adauga cateva picaturi de ulei intr-o baie cu apa calda
  • Pentru o compresa calda sau rece inmoaie un prosop sau o carpă an apa, adauga uleiuri esentiale și aplic-o apoi pe zona dorita
  • Adauga ulei într-o lotiune sau o crema hidratanta, apoi aplica amestecul obtinut pe piele

💜 Zone sensibile de evitat:

  • Unele zone de pe fata, precum pielea din jurul ochilor
  • Ochii si interiorul urechilor
  • Piele cu leziuni, crapaturi sau plagi

3. Intern

(Ebook aici) Uleiurile esentiale au multe beneficii asupra sanatatii si confera, de asemenea, aroma si savoare preparatelor culinare. Sub forma concentrata, uleiurile esentiale pot fi utilizate ca suplimente alimentare pentru efecte potente si specifice asupra sanatatii. Uzul intern este o metoda foarte sigura si eficienta de aplicare, datorita proceselor fiziologice sofisticate din organismele noastre. (NU sunt adepta a consumului intern de uleiuri esentiale)

💜 Metode eficiente de uz intern 

  • Foloseste uleiurile in retete pentru a inlocui mirodeniile si ierburile proaspete sau uscate.
  • Nu uita ca uleiurile esentiale sunt mult mai puternice decat mirodeniile si ierburile uscate sau proaspete, asa ca incepe cu o cantitate foarte mica
  • In cazul uleiurilor mai potente, se recomanda administrarea lor cu ajutorul scobitorilor (inmoaie capatul unei scobitori curate in ulei si apoi amesteca in mancare) in loc de picaturi
  • Adauga uleiuri esentiale in apa, smoothie-uri, lapte, ceai sau alte bauturi

💜 Putina chimie

Partea fascinanta a uleiurilor esentiale este modul in care actioneaza asupra creierului uman. Acesta este protejat de o membrana ( hemato-encefalica) care impiedica patrunderea in creier a substantelor toxice, nocive dar din nefericire si a multor medicamente sintetice care ar putea fi benefice. 98% dintre medicamentele sintetice nu pot traversa aceasta membrana, pe cand unii constituenti ai uleiurilor esentiale (cum ar fi Frankincense (Tamaia) si Sandalwood) o pot face si au capacitatea de a interactiona cu receptorii pentru Glicina, Dopamina, Serotonina avand efecte terapeutice.

Chiar daca unele uleiuri esentiale nu ajung la creier au capacitatea de a actiona creierul indirect prin efectele la nivelul bulbului olfactiv. Mirosurile si emotiile sunt procesate in structuri similare in creier, localizate in sistemul limbic (care proceseaza emotiile, amintirile si mirosurile).

Tot in sistemul limbic este si amigdala cu rol important in a procesa traumele emotionale. Amigdala poate fi stimulata prin aromaterapie. De aceea uleiurile esentiale sunt un aliat potrivit si in traumele emotionale. 


💜 Cum interactioneaza cu organismul nostru?

  • Uleiurile esentiale sunt substante active din punct de vedere biologic si influenteaza fiziologia organismului.
  • Datorita structurii lor unice reactioneaza atat la suprafata cat si in interiorul celulei.
  • Uleiurile esentiale au atat efecte sistemice (adica asupra intregului organism) cat si locale (la locul aplicarii) simultan.
  • Calea aromatica si interna rezulta in general in efecte sistemice dar si locale. De exemplu inhalarea unui ulei esential poate avea efecte locale la nivelul plamanului si ingestia unui ulei esential poate avea efecte locale la nivelul stomacului si in ambele cazuri uleiurile vor avea efect sistemic fiind absorbite in sistemul circulator.
  • Indiferent de metoda de aplicare uleiurile esentiale au capacitatea de a afecta toate celulele organismului in cateva minute, si se metabolizeaza la nivelul ficatului fiind eliminate in 3-4 ore, de aceea e foarte important sa ne amintim regula: MAI PUTIN E MAI MULT – adica o picatura aplicata mai des este mult mai benefica decat o cantitate mai mare de uleiuri aplicata sporadic.

*Foto credit Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *